Den internasjonale Holocaustdagen finner sted hvert år den 27. januar, på datoen for frigjøringen av Auschwitz. I 2005 vedtok FN å gjøre dette til en internasjonal minnedag for ofrene for Holocaust.Denne bloggen presenterer Falstadsenterets markering av dagen,sammen med elever som besøker den tidligere fangeleiren.

The International Holocaust Memorial Day takes place every year on January 27th, the date of the liberation of Auschwitz. In 2005 the United Nations designated the day as an international day of commemoration in honour of the victims of the Holocaust. This blog presents the Falstad Centre's activities during the day,
together with students visiting the former prison camp.



torsdag 27. januar 2011

Hvorfor markerer vi Holocaustdagen? Hvilken betydning har denne dagen?

Del dine refleksjoner i kommentarfeltet!

Why do we mark the Holocaust Memorial Day? 
In what way is this day important?
Post a comment and share your reflections!

23 kommentarer:

  1. vi markerer denne dagen for å huske det som har skjedd.

    betydningen av dagen er at vi kan ved markeringen lære av feil som har skjedd og forebygge at de skjer igjen.

    SvarSlett
  2. Denne dagen markeres for at ingen skal glemme de grusomme ting som skjedde under 2.vk. Det er så altfor utrolig viktig at vi husker og reflekterer over hva som skjedde og hvordan det kunne skje. Men selv om vi til stadighet blir mint på disse grusome hendelsene så skjer det liknende ting rundt om i verden fortsatt.
    Det er så mange som glemmer eller som ignorerer og som lar historien gjennta seg. Vi som er oppmerksomme på det som har skjedd MÅ bruke de evnene vi har til prøve å begrense de grusomhetene som skjer i dag.

    Som Arnulf Øverland skrev i diktet sitt og som alle mennesker burde tenke over, spesielt i dag: "Vi må ikke tåle så inderlig vel, den urett som ikke rammer oss selv"

    SvarSlett
  3. Vi markerer Holocaustdagen fordi vi skal huske hva som skjedde under 2. verdenskrig, både på Falstad og i resten av Europa. Mennesker har en tendens til å glemme. Det skjer stadig nye forferdelige folkemord og rasismen blomstrer fortsatt i visse miljøer. Ved å se tilbake i tid, kan vi unngå at nye krengelser finner sted og bli mer bevisst på urettferdighet i samtiden.

    SvarSlett
  4. La oss memorere denne dag, for alle som har lidd store sorger i fortiden. Fortiden blir med oss også i dag, slik at vi kan lære av den og utvikle oss som medmennesker. La oss minne de som led den nød.

    SvarSlett
  5. Vi markerer Holocaustdagen for å huske historien og også hvordan holocaust påvirket Norge og Europa. Dette noe som ligger veldig nært i tid og det har påvirket forfedrene våre og oss i dag. Gjennom å huske kan vi lære å unngå at dette skjer igjen.

    SvarSlett
  6. Vi markerer holocaustdagen for at man skal lære og huske det som skjedde under 2.verdenskrig og dermed unngå at det skjer igjen.
    Det har stor betydning for dem som var med på dette og deres familier som har lidd, men det har også betydning for andre som har stådd på siden og sett på at andre har lidd.

    SvarSlett
  7. I Austchwitz II står det på veggen i en av brakkene, "He who doesn't remember his history is doomed to repeat it." Av akkuratt denne grunnen er det så viktig at grusomhetene som skjedde under II Verdenskrig blir aldri glemt. Det er også grunnen til at vi markerer denne dagen.

    SvarSlett
  8. Vi minnes denne dage for å huske hva som skjedde både i Norge og ellers rundt om i verden, for å lære de kommende generasjonene om forskjellene blant folk, og for å prøve å unngå at det skal måtte skje igjen.

    SvarSlett
  9. Hvorfor markerer vi Holocaustdagen?
    Hvilken betydning har denne dagen?

    Vi markerer denne dagen, fordi det er viktig å ikke glemme det som har skjedd. Glemmer vi er det større sjanse for at historien gjentar seg selv. Det er også viktig å huske at slike ting kan skje overalt, selv i Norge.
    Samtidig kan vi huske forferdelige ting som har skjedd i andre deler av verden. Vi kan huske tilbake på folkemordet i Rwanda, som også faktisk ligger nærmere oss i historien enn 2. verdenskrig.
    Og det er fremdeles hendelser i verden som tar liv av mange mennesker og som ødelegger liv.
    I forbindelse med holocaust og andre folkemord kan man tydelig se hvordan menneskeverdet forsvinner. Ved å markere denne dagen kan vi minne oss selv på at alle mennesker har en rett til å leve sitt eget liv uavhengig av rase, seksualitet, religion eller hudfarge.

    Hilsen Henriette og Oda - Sund FHS

    SvarSlett
  10. Karl Johan Liavad27. januar 2011 kl. 13:15

    "Den som ikke kjenner til historien, er dømt til å leve den omigjen"
    -Derfor er slike markeringer viktige. For at vi ikke skal glemme historiens grusomheter, og forhindre at de gjentar seg.

    SvarSlett
  11. Vi markerer Holocaustdagen for at vi ikke skal glemme det forferdelige som skjedde, og hva mennesker måtte gå igjennom. Det er en dag hvor vi skal minnes alle som opplevde akkurat dette.
    Det er også med på å åpne øynene våre, og innse at det ikke er noen garanti for at dette ikke vil skje igjen. Dagen i dag skal gi oss kunnskaper som gjør at vi i senere tid skal se tegnene på en eventuell lignende situasjon i fremtiden. At vi skal vite hvordan vi skal kjempe mot det og i bestefall forhindre at det skjer.

    SvarSlett
  12. For å unngå at ekstremistiske, rasistiske, nasjonalistiske og presserende problemstillinger skal bli samfunnets tinitus som gjør vondt, men som gradvis tilvennes med tiden. For å prøve å skjønne at dette har skjedd med mennesker, som deg og meg. For å kunne omvende ummenskelige situasjoner og hendelser til positiv og provokativ energi som konstant jobber for å hindre gjentagelse. For å opparbeide et ukrenkelig menneskeverd uten hensyn til hudfarge, religion eller sosial status. For å ikke la kynisismens kalde klør rettferdiggjøre forskjellsbehandling og umenneskelig atferd. For å hedre hverdagsheltene som midt i nøden klamret seg trofast til sine verdier, og nektet å godta tyranniets stramme grep om medmenneskelighet.

    SvarSlett
  13. Vi markerer Holocaustdagen for å hedre de menneskene som led under folkemordet, og for å bevare historiene som kan gi oss kunnskapen vi trenger for å forhindre at historien gjentar seg.

    SvarSlett
  14. Vi markerer denne dagen for å minnes offrene etter holokaust og vise medtanke til de etterlatte. Av den eldre generasjon blir vi fortalt at vi aldri må glemme. Med tiden blir det vår plikt å videreformidle historien slik at tendenser som fører til folkemord kan gjenkjennes og avverges.

    SvarSlett
  15. Vi markerer Holocaustdagen 27. januar for å minnes ofrene og hendelsene rundt, og under, 2. verdenskrig. Vi må ikke glemme at folkemord fortsatt er et aktuelt tema i dag, og mennesker fortsatt lider. "Du skal ikke tåle så inderlig vel, den urett som ikke rammer deg selv"

    SvarSlett
  16. Vi markerer Holocaustdagen for å minnes våre medmennesker som ble utsatt for disse grusomme handlingene. Slik at folk kanskje en gang kan lære.

    SvarSlett
  17. Marianne N. Danielsen27. januar 2011 kl. 13:26

    Det er mange grunner til at vi markerer Holocaust. Først og fremst er det for å minnes alle de millioner menneskene som ble drept, utslettet og undertrykt, for et "rent" Tredje Rike. De ble dette, p.g.a sin tro og sitt utseende. Drept fordi de ikke hadde friheten til å velge selv, ble du førdt inn i en jødisk familie, var du også automatisk en jøde. Kategorisert som et menneske med mørke trekk og og store neser. Rottene i verden måtte bort, steriliseres for å forhindre flere rotter inn i verden.
    Vi minnes ulikhetene, urettferdigheten, torturen og drapene. Disse menneskene som ble drept, var mennesker. Vi alle er mennesker. Og vi er ALLE like mye verdt.

    SvarSlett
  18. Vi markerer holocaust for å minnes og for å sette dagens samfunn i et historisk perspektiv. Markeringen av holocaustdagen er viktig for å opprettholde folks bevissthet om krigen og dens årsaker og følger.

    SvarSlett
  19. Som alle de andre skriver, er det for huske på hvilke gjerninger vi mennesker har vært, og i alle høyeste grad er, i stand til å utføre.

    Å si at vi markerer denne dagen for å forhindre samme type ugjerninger i fremtiden er sant og relevant, men samtidig (og det er forferdelig tabu å nevne under en slik markeing, men jeg vil nevne den allikevel) en liten smule hyklersk. Denne typen ugjerninger har skjedd flere ganger siden den andre verdenskrig og skjer i verden i dag - i land som føles langt borte fra oss.

    At disse tingene skjer er virkelig, det finnes konsentrasjonsleire, det finnes folk som holdes i fangenskap, som tortureres og drepes systemtatisk for hva? Og allikevel er det så uendelig langt borte fra vår hverdag, fra Norge og den vestlige verden at det engasjementet som f.eks eksisterer rundt markeringen av Holocaust rett og slett ikke er.

    Å markere denne dagen er en god anledning til å sette fokus på alle disse andre sakene som lett glemmes av oss, spesielt satt i lys av den samme grunnen alle nevner: Vi markerer for å ikke gjenta historie.

    Det er en naivistisk klisjé, men det er vi som er fremtiden, det er vi som er unge og det er vi som har ansvaret for å legge like stort engasjement i de urettferdighetene som pågår i dag. Vi glemmer de grusomhetene som skjer fordi de ikke berører oss, de rammer ikke oss eller noen vi kjenner.

    Det burde føles likt! Vi må la oss berøre av andres lidelse. Hvis ikke vil det aldri bli noen forandring.

    SvarSlett
  20. Mr. x og Johannes Fosse Solvang27. januar 2011 kl. 13:30

    Hvorfor markerer vi Holocaustdagen?
    Hvilken betydning har denne dagen?

    vi markerer den fordi det er viktig å huske hva Holocaust dreide seg om.

    Denne dagen har en stor betydning, fordi den bidrar til å bevistgjøre og informerefolket om hvor ille det kan gå, og hvor umennesklige mennesker kan være.

    SvarSlett
  21. Karoline og Emilie27. januar 2011 kl. 13:30

    Halocaust er en hendelsen som har rystet og preget en hel verden. Det er et folkemord som har påvirket mange land, folkegrupper, samfunnsgrupper og enkeltindivider. Derfor er det viktig å markere denne dagen for å minne på folk hva som har skjedd, og videre opplyse, videreføre, forebygge, og ikke minst hedre de ofrene som ble gjort.

    De som er berørt av Holocaust, det være seg fjern eller nær familie eller venner, fortjener at dette blir satt lys på. Vi tror dette kan bidra til at disse gruppene føler seg sett og at den kan hjelpe dem å bearbeide opplevelsene eller traumene de måtte ha.

    Karoline og Emilie, Sund FHS

    SvarSlett
  22. Sitter her på Falstad, med hodet fult av tanker.
    Følger gamle fotspor, for å minnes det som skjedde.
    Pass deg kjære menneske, ikke gjør den samme feil!
    Det er her, kan du ikke føle det?
    -Ikke la det skje igjen!

    SvarSlett
  23. me markerar holocaustdagen for å minnas lidelsane folk vart påført under andre verdskrig. ved å markera denne dagen vil me hindra folk i å gløyme dei grusomme handlingane som har skjedd, og forhåpentligvis forhindre at noko slikt skal skje igjen.

    for mange menneske vil denne markeringa vekke vonde følelsar og vera ei påminning om alt det vonde som har skjedd. samtidig bevisttgjer markeringa oss menneske på kor lett me lar oss påverka utan å stille spørsmål ved handlingar.

    me håpar at markeringa av holocaustdagen vil sette fokus på dagens samfunn og lære oss å trekka parallellar til utfordringar i verda i dag.

    SvarSlett