Et innblikk i hva ferske studenter mener om holocaust versus doktorgradsstipendiaten i historie.
Skrevet av: Natalia B. Dypveit
Foto: Mariell Wrensted
(Elever på Sund Folkehøyskole)
(Elever på Sund Folkehøyskole)
Jon Reitan, historiker ved Falstad og doktorgradsstipendiat ved NTNU i Trondheim med Holocaust som felt.
– Hvorfor mene du at Holocaust skjedd?
– Holocaust skjedde fordi at den tyske nazistaten i fra 1930-tallet og utover bygde opp et apparat som gav handlingsrom for terror, propaganda, rasisme, antisemittisme, sånn at over et lengre tidsforløp så fikk naziregimet anledning til verksette sin teori ut i praksis og med deltakelse fra en rekke forskjellige institusjoner og delvis det sivile samfunn.
Hvordan kan vi utifra vår egen situasjon og tid forstå hvordan et samfunn kan utvikle seg slikt?
– Det er utrolig vanskelig å forstå utifra vårt trygge demokrati å forstå hvordan et høyt utdannet og utviklet kunne utvikle seg til et maskineri for massedrap. Det er noe av lærdommen vi må ta med oss videre, for et folkemord kan oppstå i et høyt utviklet og sivilisert samfunn.
– Det er viktig for oss å forstå at Holocaust aldri kunne ha funnet sted med bare Hitlers maktelite, det var avgjørende å ha medhjelpere i alle okkuperte land. Helt avhengig av lokal kunnskap for å kunne registere hvem de var og hvor de bodde. Det arbeidet ville ha vært veldig vanskelig uten de rasistiske strømninger som var i samfunnet fra før av. Mellomkrigstiden, generelt var en tid som var sterkt preget av fremmedfrykt, rasisme og anti-semittisme, det var fenomener som var veldig synlig i samfunnet fra før. Selv om den rasismen fantes i alle vestlige land, så var det kun Hitler som gjennomførte et folkemord i praksis basert på den rasismen.
Hvilken rolle spilte første verdenskrig?
Første verdenskrig spilte en viktig rolle for framveksten til det nasjonalsosialistiske arbeiderpartiet som var da Hitler og da han på lovlig vis kom makten, utviklet partiet seg til noe diktatorisk på en veldig rask måte. Da bygde Hitler også et propaganda apparat, et terror apparat,
Hvor kom de negative strømningene som allerede var i samfunnet da Hitler kom til makten?
De negative strømningene var fenomener som slo gjennom på tidlig 1900-tallet og var ikke en tysk oppfinnelse, det preget alle vestlige land, men i nazismen så var rasismen ekstremt fremtredende til forskjell fra kommunismen som ikke hadde en spesiell form for rasisme.
Var forskning sentralt under nazismen og hvilke typer forskning?
Forsket mye på rasehygiene og rasestoff, populære vitenskapsgrener på denne tiden,
Eksempler var om raser var sterkere enn andre, og bedre enn andre. Tankegods som slo igjennom for 100 år, for selv om ideen grodde fram overalt, var det kun Naziregimet som gjennomførte tankene og teoriene ut i praksis.
Var hendelsesforløpet en selvfølge?
Det er ingen selvfølge at en statsmakt som er bygd på fordommer og rasisme skal føre til folkemord . Det som er skummelt, var jo at det var et høyt utdannet samfunn med høyt utdannet folk.
Eksempel var leger,
Ikke bare et tysk prosjekt, men fikk også medhjelpere i alle land de okkuperte, også i Norge.
En ledernasjon på det aller meste, som utviklet seg til et diktatur som åpnet for utryddelse for det ukjente og uønskede. Forskjell på liv og lære, at noe slikt kunne skje i et så høyt utviklet og sivilisert samfunn. Det går ikke an å bortforklare seg med enkle forklaringer om at de var gale.
Nurnberg-domstolen fastslo at man fikk straffeansvar selv om man mente at man bare fulgte ordre.